Najčešća pitanja

Kada je škola osnovana?

Kulinarski Institut Kul IN osnovan je 2011., a s prvim upisima škola je počela 2012. godine. Glavni cilj Kul IN-a je stvoriti obrazovni centar u kojemu će glavni fokus biti na stvaranju, istraživanju i promociji suvremenih koncepata pripreme i obrade hrane. Kul IN želi kroz edukaciju profesionalnih kuhara, slastičara i ostalog kuharskog osoblja, stvoriti platfomu za očuvanje i inovacije u hrvatskoj gastronomiji.

Nastavni koncept i programe osmislio je voditelj edukacije, renomirani hrvatski chef Zdravko Perić. Iskustvo rada u brojnim poznatim svjetskim restoranima i hotelima te završeno školovanje na prestižnoj pariškoj Le Cordon Bleu akademiji pretočio je upravo u rad i predavanja u školi. Svoja znanja danas prenosi već trećoj generaciji polaznika.

Gdje je škola smještena?

Kulinarski Institut Kul IN smješten je u gradu Sisku koji se nalazi na 50 kilometara udaljenosti od glavog grada Hrvatske, Zagreba. Škola ima dobru prometnu povezanost. Naime, nalazi se u blizini javnog prijevoza: gradskog autobusnog prijevoza i Hrvatskih Željeznica (stanica Sisak Caprag). Također škola je udaljena 40 kilometara od zračne luke Pleso. Kul IN je prepoznatljiv po staroj hrastovoj šumi u kojoj će ljubitelji prirode itekako uživati.

Adresa Kulinarskog Instituta Kul IN:

Capraška ulica 12

44 000 Sisak

Hrvatska

Kome su namijenjeni programi i tko ih sve može upisati?

Kulinarski Institut Kul IN svojim programima želi polaznicima prvenstveno dati široko znanje o kuharstvu, prehrambenoj industriji i gastronomiji. Kako bismo bili sigurni da naši polaznici po završetku programa imaju usavršene sve vještine potrebne za rad u kuhinji i za rad s hranom, nastavu započinjemo osnovama koje svi polaznici bez obzira na njihovo predznanje moraju proći.

U sklopu programa uče se termički i mehanički procesi obrade hrane, prepoznavanje kvalitetnih namirnica, sljubljivanje začina s namirnicama i kriteriji kvalitete u osmišljavnju jela i jelovnika, serviranje i aranžiranje, normativi u kuhanju, pravilno skladištenje namirnica, racionalizacija utroška namirnica te povijest kuharstva. Gastronomija nudi širok dijapazon profesija, a svi oni polaznici koji imaju želju svoja znanja usmjeriti prema kulinarstvu ili svoja dosadašnja znanja iz kuharstva nadograditi učenjem uz izvrsne mentore s bogatim radnim iskustvom i teorijskim znanjem mogu to upravo kroz naše programe.

Koji su uvjeti za upis u programe?

Polaznici koji upisuju Kul IN-ove programe: Profesionalni kuhar talijanske kuhinje, Profesionalni slastičarProfesionalni kuhar za catering i buffet i Kulinarstvo moraju imati završenu srednju školu. Upisne kvote otvorene su za sve srednje škole od gimnazija, strukovnih, umjetničkih, privatnih i ostalih. Kako bi polaznici dokazali da imaju završenu srednju školu potrebno je da na upise donesu originalnu ili neovjerenu presliku o završenoj srednjoj školi. Prije početka programa polaznici si moraju izraditi sanitarnu knjižicu.

Što se sve uči u sklopu programa?

U sklopu programa uče se termički i mehanički procesi obrade hrane, prepoznavanje kvalitetnih namirnica, sljubljivanje začina s namirnicama i kriteriji kvalitete u osmišljavnju jela i jelovnika, serviranje i aranžiranje, normativi u kuhanju, pravilno skladištenje namirnica, racionalizacija utroška namirnica te povijest kulinarstva. 

Koliki je omjer praktične i teorijske nastave?

Programi stavljaju poseban fokus na kulinarske praktikume te su s toga smišljeni na način da 80% nastave je praktična, a ostalih 20% je teorijska nastava.

Koliko je potrebno biti redovit na nastavi?

Kulinarski Institut Kul IN osmislio je vrlo intenzivne programe te je stoga i vrlo važno da su polaznici redoviti kako bi mogli na kraju progama uspješno položiti ispite. Škola polaznicima tolerira do 10% posto izostanka. Za polaznike koji imaju više izostanka od 10%, škola će razmotrit njihovu mogućnost izlaska na ispite, time i završetak programa.

Jel potrebno predznanje ili završena srednja škola za kuhara?

S obzirom da programi kroz kulinarske praktikume i teorijsku nastavu kreću od samih osnova, predznanje u kuharstvu nije potrebno. Također nije potrebno niti da polaznici imaju završenu srednju školu za kuhara.

Koliko polaznika ima u programu?

Svaki program prima najviše do 20 polaznika. Polaznici tijekom kulinarskih praktikuma imaju vlastitu opremu za rad u kuhinji, a predavači tijekom nastave posebno prate rad i razvoj svakog polaznika.

Mora li se oprema u kuhinji dijeliti s drugim polaznicima?

Svaki polaznik ima vlastitu radnu jedinicu (plinski štednjak, pećnica, polica za održavanje temperature hrane, polica za čisto suđe, hladnjak i mikser)  i opremu za rad tako da tijekom kulinarskih praktikuma može u potpunosti samostalno pratiti nastavu.

Kakvu diplomu dobivam nakon završenog programa?

Programi Kulinarskog Instituta Kul IN u trajanju od dva mjeseca

Kulinarstvo

Po završetku programa kulinarstva Kul IN dodjeljuje certifikat Profesionalni kuhar.

Profesionalni slastičar

Nakon završenog programa Profesionalni slastičar polaznik dobiva certifikat sa zvanjem Profesionalni slastičar.

Profesionalni kuhar za catering i buffet

Nakon završenog pograma Profesionalni kuhar za catering i buffet polaznik dobiva certifikat sa zvanjem Profesionalni kuhar za catering i buffet.

 

Međunarodni programi Kul IN-a i talijanske kulinarske akademije ALMA u trajanju od 11 mjeseci

Profesionalni kuhar talijanske kuhinje

Nakon završenog programa Profesionalni kuhar talijanske kuhinje polaznik dobiva certifikat Kulinarskog Instituta Kul IN i talijanske kulinarske akademije ALMA

  • Professional Diploma ˝Cook of Italian Cuisine - Advanced Level˝
  • Certificate of Professional Qualification of ˝Operatore alla Produzione Pasti - Level EQF 4

Međunarodni programi Kul IN-a i B.H.M.S. u Luzernu u trajanju od 10 i pol mjeseci

Nakon završenog programa Napredni program kulinarstva polaznik dobiva certifikat Kulinarskog Instituta Kul IN i švicarske škole B.H.M.S. sa zvanjem 

  • Certifikat Profesionalni kuhar
  • Certifikat Culinary Arts

Kakav status imaju polaznici programa?

Polaznici škole našim programima ne dobivaju status studenta, znači status (zaposlen/nezaposlen/student) koji su imali prije upisa u program im ostaje isti.

Može li se naći posao nakon završenog programa?

Predavači Kulinarskog Instituta Kul IN konstantno prate polaznike u njihovom učenju i radu. Nakon uspješno završenih programa polaznici koji su se pokazali uspješni dobivaju direktne preporuke za rad u hotelima ili restoranima. Polaznici koji su odbrali internacionalne programe u Kul IN-u i ALMA-i također ulaze u zatvorenu bazu podatka (ALMA Link) europskih restorana i hotela koji direktno zapošljavaju polaznike sa završenim programima u ALMA-i. Također suradnja s brojnim predavačima u talijanskoj školi ALMA i preporuke chefova sa stažiranja u talijanskim restoranima, uspješnim polaznicima povećava šanse za zaposlenje i izvan Hrvatske.

Postoji li mogućnost obročnog plaćanja školarine?

Školarine se mogu platiti u ratama. Bitno je da posljednja rata školarine bude plaćena prije početka programa.

Što je sve uključeno u cijenu školarine?

U cijenu školarine za sve programe Kulinarskog Instituta Kul IN i Kulinarskog učilišta uključeno je:

  • Cjelokupan program
  • Smještaj u mjestu odvijanja nastave (Sisak, Colorno)
  • Ručak od ponedjeljka do petka  (Sisak, Colorno)
  • Prijevoz tijekom terenske nastave i izleta
  • Nastavni materijal
  • Uniforme i pregače

Uključuje li cijena školarine smještaj?

Polaznici svih naših programa u sklopu školarine imaju osiguran smještaj koji je na svega deset minuta udaljenosti od škole. Smještaj ima uključen internet pristup i opremljen je svim odgovarajućim kućnim potrepštinama.

Ukoliko polaznik ima osiguran smještaj, umanjuje li mu se cijena školarine?

Polaznici koji nemaju potrebe za smještajem u blizini škole, školarina im se smanjuje u iznosu troškova stanovanja.

Može li se s vašom školom raditi u inozemstvu?

Polaznici koji su završili internacionalne programe bit će direktno upisani u zatvorenu bazu europskih hotela i restorana koji traže djelatnike sa završenim programom u ALMA-i. Polaznici koji završe samo program u Kul IN-u dobit će također preporuke od predavača na engleskom jeziku.

Što je potrebno ponjeti sa sobom na nastavu?

Polaznici na nastavu trebaju ponjeti bilježnice i olovku za zabilješke. Ostala literature se dobiva od strane Kulinarskog Instituta Kul IN.

Mogu li se upisati na vaše programe osobe koje nisu državljani republike Hrvatske?

Programi su otvoreni za sve inozemne polaznike. Polaznici koji nisu državljani Republike Hrvatske ili ne govore hrvatski jezik imaju predavanja na engleskom.

Kada se može posjetiti škola?

Kulinarski Institut Kul IN uvijek s veseljem prima nove posjetitelje. Tako da u posjet školi možete doći tijekom cijele godine. Također par puta godišnje organiziramo i dane otvorenih vrata gdje se posjetitelji imaju prilike upoznati s našim prijašnjim polaznicima i njihovim iskustvima školovanja ili stažiranja. Posjet školi ili razgovor s nekim od naših predavača možete dogovoriti telefonski ili mailom: + 385 99 2668 918, +385 44 538 880 ili info@kulinst.com.