Profesori srednjih škola na programu Kulinarstva
UPOZNAJTE MARIJU I MIROSLAVA
Kul IN: Kako biste se predstavili kao kuhari i predavači u par rečenica?
MARIJA: Od 2003. godine sam u kulinarstvu i radila sam u svim oblicima ove industrije – od poslova u restoranu, preko natjecanja na domaćim i međunarodnim kulinarskim natjecanjima do rada kao nastavnik u srednjoj školi. I danas se trudim biti aktivna i redovno sam mentor učenicima za natjecanja.
MIROSLAV: Kulinarstvo me oduvijek zanimalo i stalno sam doma nešto kuhao, pa je srednja kuharska škola bila logičan izbor. Po završetku srednje škole znao sam da se želim dalje školovati i biti nastavnik budućim generacijama. Studirao sam u Opatiji i Osijeku, a nakon toga našao zaposlenje u srednjoj školi.
MARIJA I MIROSLAV KAO PREDAVAČI
Kul IN: Što vam je kao predavačima najvažnije prenijeti učenicima?
MARIJA: Kao predavaču mi je cilj da učenici zavole zanimanje koje su upisali i da se nastave profesionalno usavršavati. Važno mi je da nauče cijeniti svakog člana tima, da poštuju namirnice s kojima rade da budu svjesni da je svaki gost bitan bez obzira na svoju platežnu moć.
MIROSLAV: Zadovoljstvo mi je dijeliti tehničko znanje s učenicima. Došao sam na poziciju gdje imam uvjete za rad i želim im prenijeti što više. Cilj mi je uvesti ih u svijet ne samo kuharstva, već i biznisa i marketinga. Danas kompletan kuhar mora imati i ostala znanja.
Kul IN: Zašto bi se i predavači trebali educirati?
MARIJA: Učimo dok smo živi, uvijek možemo nadograđivati, upoznati nove kuhinje i tehnike, ali ne zanemariti i domaću. Edukacija je bitna i za prezentaciju domaće kuhinje, kao predavači moramo prvi znati kako se kreću trendovi u gastronomiji jer pripremamo mlade naraštaje za rad.
MIROSLAV: Važno je da kao predavači budemo u toku jer vodimo učenike u prvim koracima njihovog profesionalnog života. Vodimo ih na dane turizma, upoznajemo ih s različitim destinacijama i potičemo da se povežu s kolegama u struci.
EDUKATORI NA EDUKACIJI U KUL IN-U
Kul IN: Što ćete iz Kul IN-a primijeniti u svom radu?
MARIJA: Ima više stvari, ali nakon 2 mjeseca boravka u internacionalnom okruženju zanimljivo mi je bilo primijetiti koliko je važno poticati mlade kuhare da uče strane jezike. Nešto potpuno novo bila su i predavanja iz vina i enologije. Sad ću moći oplemeniti svaki tanjur i dati im neki savjet za pariranje hrane i vina.
MIROSLAV: Kad sam došao ovdje shvatio sam da moramo inzistirati na poznavanju osnova, npr. rezanje, kod svojih učenika. Te osnove treba proći na početku kako bi i u tri ujutro znali što znači narezati nešto na fine brunoise. Također, proširit ću svoja predavanja s pariranjem hrane i vina jer je to nešto o čemu prosječni kuhar u Hrvatskoj i dalje ne zna dovoljno, a naši će učenici sad imati priliku naučiti.
Kul IN: Koju temu s programa ćete posebno pamtiti?
MARIJA: Nemam preference kad je kuhanje u pitanju, sve volim kuhati.
MIROSLAV: Izdvojio bih termičku obradu mesa i svoj tartar steak. Priprema bifteka bila je izazov, ali rezultat je odličan.
ZA KRAJ
Kul IN: Imate li u planu dodatne edukacije?
MARIJA: Naravno, došla bih i na kulinarske i slastičarske tečajeve.
MIROSLAV: Opet bih došao, super iskustvo!
Kul IN: Što biste poručili kolegama u gastronomiji?
MARIJA: Da se ne ustručavaju prenijeti znanje na mlađe generacije, svi smo jednom bili početnici. Kao edukatori imamo i odgovornost i cilj bi nam trebao biti da učenici zavole ovo zanimanje.
MIROSLAV: što više se educirati, uvijek se može naučiti nešto novo, a znanje je ono što nam nitko ne može oduzeti i oblikuje nas kao osobu.