Najčešća pitanja

Kulinarski Institut Kul IN međunarodna je kulinarska škola osnovana 2011., a s prvim upisima škola je počela 2012. godine. Glavni cilj Kul IN-a je stvoriti obrazovni centar u kojemu će glavni fokus biti na stvaranju, istraživanju i promociji suvremenih koncepata pripreme i obrade hrane.

Nastavni koncept i programe osmislio je voditelj edukacije, renomirani hrvatski chef Zdravko Perić. Iskustvo rada u brojnim poznatim svjetskim restoranima i hotelima te završeno školovanje na prestižnoj pariškoj Le Cordon Bleu akademiji pretočio je upravo u rad i predavanja u školi.

Kulinarski Institut Kul IN smješten je u gradu Sisku koji se nalazi na 50 kilometara udaljenosti od glavog grada Hrvatske, Zagreba. Škola ima dobru prometnu povezanost. Naime, nalazi se u blizini javnog prijevoza: gradskog autobusnog prijevoza i Hrvatskih Željeznica (stanica Sisak Caprag). Također škola je udaljena 40 kilometara od zračne luke Zagreb. Kul IN je prepoznatljiv po staroj hrastovoj šumi u kojoj će ljubitelji prirode itekako uživati.

Adresa Kulinarskog Instituta Kul IN:

Capraška ulica 12
44 000 Sisak
Hrvatska

Kulinarski Institut Kul IN svojim programima želi polaznicima prvenstveno dati široko znanje o kuharstvu, prehrambenoj industriji i gastronomiji. Kako bismo bili sigurni da naši polaznici po završetku programa imaju usavršene sve vještine potrebne za rad u kuhinji i za rad s hranom, nastavu započinjemo osnovama koje svi polaznici bez obzira na njihovo predznanje moraju proći.

U sklopu programa uče se termički i mehanički procesi obrade hrane, prepoznavanje kvalitetnih namirnica, sljubljivanje začina s namirnicama i kriteriji kvalitete u osmišljavnju jela i jelovnika, serviranje i aranžiranje, normativi u kuhanju, pravilno skladištenje namirnica, racionalizacija utroška namirnica te povijest kuharstva. Gastronomija nudi širok dijapazon profesija, a svi oni polaznici koji imaju želju svoja znanja usmjeriti prema kulinarstvu ili svoja dosadašnja znanja iz kuharstva nadograditi učenjem uz izvrsne mentore s bogatim radnim iskustvom i teorijskim znanjem mogu to upravo kroz naše programe.

Polaznici koji upisuju Kul IN-ove programe: Profesionalni kuhar talijanske kuhinje, Profesionalni slastičarProfesionalni kuhar za catering i buffet i Kulinarstvo moraju imati završenu srednju školu. Upisne kvote otvorene su za sve srednje škole od gimnazija, strukovnih, umjetničkih, privatnih i ostalih. Kako bi polaznici dokazali da imaju završenu srednju školu potrebno je da na upise donesu originalnu ili neovjerenu presliku o završenoj srednjoj školi. Prije početka programa polaznici si moraju izraditi sanitarnu knjižicu.

Programi stavljaju poseban fokus na kulinarske praktikume te su s toga smišljeni na način da 80% nastave je praktična, a ostalih 20% je teorijska nastava.

Kulinarski Institut Kul IN osmislio je vrlo intenzivne programe te je stoga i vrlo važno da su polaznici redoviti kako bi mogli na kraju progama uspješno položiti ispite. Škola polaznicima tolerira do 10% posto izostanka. Za polaznike koji imaju više izostanka od 10%, škola će razmotrit njihovu mogućnost izlaska na ispite, time i završetak programa.

S obzirom da programi kroz kulinarske praktikume i teorijsku nastavu kreću od samih osnova, predznanje u kuharstvu nije potrebno. Također nije potrebno niti da polaznici imaju završenu srednju školu za kuhara.

Svaki program prima najviše do 20 polaznika. Polaznici tijekom kulinarskih praktikuma imaju vlastitu opremu za rad u kuhinji, a predavači tijekom nastave posebno prate rad i razvoj svakog polaznika.

Svaki polaznik ima vlastitu radnu jedinicu (plinski štednjak, pećnica, polica za održavanje temperature hrane, polica za čisto suđe, hladnjak i mikser)  i opremu za rad tako da tijekom kulinarskih praktikuma može u potpunosti samostalno pratiti nastavu.

Programi Kulinarskog Instituta Kul IN u trajanju od 3 mjeseca

Kulinarstvo

Po završetku programa kulinarstva Kul IN dodjeljuje certifikat Profesionalni kuhar.

Profesionalni slastičar

Nakon završenog programa Profesionalni slastičar polaznik dobiva certifikat sa zvanjem Profesionalni slastičar.

Profesionalni kuhar za catering i buffet

Nakon završenog pograma Profesionalni kuhar za catering i buffet polaznik dobiva certifikat sa zvanjem Profesionalni kuhar za catering i buffet.

Međunarodni programi Kul IN-a i talijanske kulinarske akademije ALMA u trajanju od 11 mjeseci

Profesionalni kuhar talijanske kuhinje

Nakon završenog programa Profesionalni kuhar talijanske kuhinje polaznik dobiva certifikat Kulinarskog Instituta Kul IN i talijanske kulinarske akademije ALMA

 • Professional Diploma ˝Cook of Italian Cuisine – Advanced Level˝
 • Certificate of Professional Qualification of ˝Operatore alla Produzione Pasti – Level EQF 4

Međunarodni programi Kul IN-a i B.H.M.S. u Luzernu u trajanju od 10 i pol mjeseci

Nakon završenog programa Napredni program kulinarstva polaznik dobiva certifikat Kulinarskog Instituta Kul IN i švicarske škole B.H.M.S. sa zvanjem

 • Certifikat Profesionalni kuhar
 • Certifikat Culinary Arts

Polaznici škole našim programima ne dobivaju status studenta, znači status (zaposlen/nezaposlen/student) koji su imali prije upisa u program im ostaje isti.

Voditelj edukacije i predavač kulinarskih praktikuma je Zdravko Perić. Stalni predavač kulinarskih praktikuma je Branimir Krtalić, a slastičarskih praktikuma Natalija Jagunić.

Predavači Kulinarskog Instituta Kul IN konstantno prate polaznike u njihovom učenju i radu. Nakon uspješno završenih programa polaznici koji su se pokazali uspješni dobivaju direktne preporuke za rad u hotelima ili restoranima. Polaznici koji su odbrali internacionalne programe u Kul IN-u i ALMA-i također ulaze u zatvorenu bazu podatka (ALMA Link) europskih restorana i hotela koji direktno zapošljavaju polaznike sa završenim programima u ALMA-i. Također suradnja s brojnim predavačima u talijanskoj školi ALMA i preporuke chefova sa stažiranja u talijanskim restoranima, uspješnim polaznicima povećava šanse za zaposlenje i izvan Hrvatske.

Školarine se mogu platiti u ratama. Bitno je da posljednja rata školarine bude plaćena prije početka programa.

U cijenu školarine za sve programe Kulinarskog Instituta Kul IN uključeno je:

 • Cjelokupan program
 • Smještaj u mjestu odvijanja nastave (Sisak, Colorno)
 • Ručak od ponedjeljka do petka  (Sisak, Colorno)
 • Prijevoz tijekom terenske nastave i izleta
 • Nastavni materijal
 • Uniforme i pregače
 • Personalizirani set noževa/personalizirani slastičarski termometar

Polaznici svih naših programa u sklopu školarine imaju osiguran smještaj koji je na svega deset minuta udaljenosti od škole. Smještaj ima uključen internet pristup i opremljen je svim odgovarajućim kućnim potrepštinama.

Polaznici koji nemaju potrebe za smještajem u blizini škole, školarina im se smanjuje u iznosu troškova stanovanja.

Polaznici koji su završili internacionalne programe bit će direktno upisani u zatvorenu bazu europskih hotela i restorana koji traže djelatnike sa završenim programom u ALMA-i. Polaznici koji završe samo program u Kul IN-u dobit će također preporuke od predavača na engleskom jeziku.

Polaznici na nastavu trebaju ponjeti bilježnice i olovku za zabilješke. Ostala literature se dobiva od strane Kulinarskog Instituta Kul IN.

Imamo u planu otvoriti i vikend programe za zaposlene za programe “Profesionalni slastičar” i “Profesionalni kuhar za catering i buffet” potrebno je samo da se formira grupa od pet polaznika.

Programi su otvoreni za sve inozemne polaznike. Polaznici koji nisu državljani Republike Hrvatske ili ne govore hrvatski jezik imaju predavanja na engleskom.

Za upis u Kul IN-ove programe, inozemni polaznici trebaju priložiti presliku o završenoj srednjoj školi koja je prevedena kod javnog bilježnika na hrvatski jezik.

Kulinarski Institut Kul IN uvijek s veseljem prima nove posjetitelje. Tako da u posjet školi možete doći tijekom cijele godine. Također par puta godišnje organiziramo i dane otvorenih vrata gdje se posjetitelji imaju prilike upoznati s našim prijašnjim polaznicima i njihovim iskustvima školovanja ili stažiranja. Posjet školi ili razgovor s nekim od naših predavača možete dogovoriti telefonski ili mailom: +385 99 2668 918, +385 44 538 880 ili info@kulinst.com.