– Radila sam kao rendgen tehničar šest godina. To je bilo moje prvo zanimanje za koje sam također završila i formalno obrazovanje. Iz Australije sam se preselila u London prije dvije godine. U Londonu sam također još uvijek radila kao rengen tehničar. Zapravo odnedavno sam shvatila da se želim baviti nečim drugačijim. Uvijek sam voljela kuhanje i gastronomiju. U Londonu je restoranska scena vrlo razvijena, prisutne su kulinarske kulture iz cijeloga svijeta i sve je više fine dining restorana, a tome je teško odoljeti. Sve me to skupa jako nadahnulo da se okušam u profesionalnom kuharstvu, a kada sam prijateljima rekla što planiram, oduševili su se i još su me dodatno potaknuli u mojoj odluci, jer su vidjeli da mi je to doista važno i da imam talent za kuhanje.
TRAŽENJE ODGOVARAJUĆE KULINARSKE ŠKOLE
– U svibnju sam donijela konačnu odluku da se upišem na profesionalni kulinarski program te sam krenula u potragu za školom. Prvo sam htjela upisati školu u Firenci, jer volim talijansku kuhinju. Kulinarske škole su prilično skupe, a ja sam tražila program koji je bio u skladu s mojim budžetom, kvalitetnom nastavom i sa svim predmetima koje sam htjela slušati. Pretražujući internet sastavila sam popis od 65 škola u Europi i svaku sam pojedinačno dobro proučila.
PUTOVANJE U PROFESIONALNO KUHARSTVO
– Školovanje u Kul IN-u je bilo vrlo intenzivno, ali sam naučila puno o sebi. Po prvi puta sam se preselila u zemlju gdje nikoga nisam poznavala. Brzo sam se naučila svladavati stres i nalaziti riješanja u problemskim situacijama. Radeći, učeći i živeći s ljudima koje sam tek upoznala odlično je iskustvo. Prošla sam jedinstveno osobno putovanje, naučila nove vještine kuhanja, usavršavala se svakim danom sve više i uživala u svom napretku. Odlično je da je škola smještena u Sisku. Kul IN je poput sigurnog balončića u kojemu si cijelo vrijeme školovanja usmjeren samo na gastronomiju. Polaznici imaju vremena i mir za učenje, mogu se fokusirati samo na kuhanje i iskoristiti program maksimalno.
U Kul IN-u sam između ostaloga naučila puno o talijanskoj kuhinji. Uživala sam u prikupljanju ideja s nastave, razgovorima s chefom Zdravka o tehnikama i različitim mogućnostima pripreme namirnica. Najviše mi se sviđa što sam dobila priliku eksperimentirati i sama isprobati svoje ideje.
KVALITETE DOBROG KUHARA
– Posvećenost, motiviranost, managerske i organizacijske vještine, pozitivan stav i želja za neprestanim učenjem.
ŠKOLOVANJE U HRVATSKOJ
– Hrvati su vrlo dragi ljudi. Uživala sam u šetnjama Zagrebom u Božićno vrijeme, ali i cijela Hrvatska mi se jako svidjela.
NOVA ADRESA U SOHU
– Kad završim sa školovanjem planiram se vratiti u London. Želim odmah početi raditi kako bih što prije stekla radno iskustvo. Za početak bih prvo htjela početi raditi u klasičnim restoranima, a jednog dana želja mi je zaposliti se u restoranu s Michelinovim zvjezdicama. Čim se vratim počinjem raditi u poznatom restoranu Deniza. Restoran je u Sohu, francuski je brand, a jelovnik je fusion talijanske i španjolske kuhinje.
Dugoročni plan mi je vratiti se u Melbourne i otvoriti cafe. U Melbourneu je brunch scena jako velika i popularna, tako da bih se kasnije voljela okušati u tom tipu ugostiteljstva. Svoj cafe zamišljam da ima u ponudi svježu i zdravu hranu u stilu buffeta. U Australiji su prisutni kulinarski utjecaji iz cijeloga svijeta, što je predivno jer pruža nepregledne mogućnosti za one koji vole biti kreativni.