Kul IN: Kako to da si se odmah nakon gimnazije odlučila za kulinarstvo?
– S kuhanjem sam krenula iz hobija za vrijeme oko 2020., pripremala sam jela za svoju obitelj i kad je to doseglo neku razinu, pobrinula sam se kako ću i dekorirati. Bila sam u gimnaziji i logično bi bilo da odem na fakultet, ali odlučila sam se doći ovdje i sistematizirati znanje iz kulinarstva. Kod kulinarstva mi se sviđa i što mogu napredovati u svojoj državi bez problema – bezbroj je grana gastronomije i svaku je zanimljivo pobliže naučiti, nije monoton posao.
Kul IN: Prošlo je više od godinu dana otkako si završila program i danas si sous chef u poznatom zagrebačkom restoranu SOL tapas. Kako je došlo do te suradnje?
– Posao sam dobila i prije nego što sam položila završni ispit u Kul IN-u, počela sam kao kuhar, a trudom i radom sam u godini dana došla do pozicije sous chefa.
Kul IN: Kako izgleda tipičan radni dan?
– Ako sam u prvoj smjeni onda obavim pripremu za drugu smjenu, provjerim inventar i nabavu i posložim sve za servis za taj dan. Ako sam u drugoj smjeni provjerim je li sve spremno za servis i pazim na broj gostiju koji očekujemo taj dan da se mogu pripremiti. Danas imamo i mali buffet za 20 ljudi i pripremili smo im posebni jelovnik sa 7 hladnih i 7 toplih jela – hrvatska tradicionalna jela na moderan način u tapas formatu.
Kul IN: Koji kompliment voliš čuti na svoj rad?
– Pohvalu je uvijek lijepo čuti, ali najviše cijenim kad mi drugi iskusniji, veliki kuhari kažu da vide da sam organizirana i da dobro radim.
Kul IN: Zašto voliš biti kuhar?
– Ovo je posao u kojem nema granica, svaka promjena okoline, jelovnika, donosi nove stvari. Kulinarstvo je jedan od rijetkih zanata gdje svaki dan možeš učiti i raditi nešto novo, napredovati i ići više. Volim otvoreno prići namirnici i vidjeti sav potencijal koji mi nudi, pogotovo „dosadne“ namirnice od kojih sam prije bježala, sad ih posebno cijenim i vidim u njima potencijal za kreativnost i kako ih iskoristiti na zanimljiviji i ukusniji način.
Kul IN: Zašto je bitno educirati se kao kuhar?
– Postoji toliko smjerova, tradicija i kultura u gastronomiji tako da su mogućnosti za učenje i napredovanje neiscrpne i od toga ne smijemo bježati. Sve što se nauči na edukaciji, npr. Neki sitni rez ili naziv nečega, sve ćete imati prije ili kasnije primijeniti kad se najmanje nadate.
Kul IN: Što te motivira u svakodnevnom radu?
– Motivira me činjenica da svojim trudom, radom i rukama mogu osigurati lijep život i raditi što volim, svaki dan biti bolja od sebe jučer. Drago mi je da sam rano krenula u sve to, iako su svi bili u šoku jer nisam krenula „uobičajenim“ putem nakon gimnazije, a u Kul IN-u su me motivirali predavači i prijatelji koje sam stekla.
Kul IN: Za koju vještinu ili osobinu bi naglasila da bi ju svi mladi kuhari trebali imati prije nego što se krenu baviti kulinarstvom?
– Upornost i ljubav – nitko nije otpočetka znao ni kako pravilno rezati povrće ni krenuti, trebamo voljeti ono što radimo jer ako smo ovdje došli samo završiti onda nema ništa od toga.