Profesori srednjih škola na programu Kulinarstva

UPOZNAJTE MARIJU I MIROSLAVA

Kul IN: Kako biste se predstavili kao kuhari i predavači u par rečenica?

MARIJA: Od 2003. godine sam u kulinarstvu i radila sam u svim oblicima ove industrije – od poslova u restoranu, preko natjecanja na domaćim i međunarodnim kulinarskim natjecanjima do rada kao nastavnik u srednjoj školi. I danas se trudim biti aktivna i redovno sam mentor učenicima za natjecanja.

MIROSLAV: Kulinarstvo me oduvijek zanimalo i stalno sam doma nešto kuhao, pa je srednja kuharska škola bila logičan izbor. Po završetku srednje škole znao sam da se želim dalje školovati i biti nastavnik budućim generacijama. Studirao sam u Opatiji i Osijeku, a nakon toga našao zaposlenje u srednjoj školi.

MARIJA I MIROSLAV KAO PREDAVAČI

Kul IN: Što vam je kao predavačima najvažnije prenijeti učenicima?

MARIJA: Kao predavaču mi je cilj da učenici zavole zanimanje koje su upisali i da se nastave profesionalno usavršavati. Važno mi je da nauče cijeniti svakog člana tima, da poštuju namirnice s kojima rade da budu svjesni da je svaki gost bitan bez obzira na svoju platežnu moć.

MIROSLAV: Zadovoljstvo mi je dijeliti tehničko znanje s učenicima. Došao sam na poziciju gdje imam uvjete za rad i želim im prenijeti što više. Cilj mi je uvesti ih u svijet ne samo kuharstva, već i biznisa i marketinga. Danas kompletan kuhar mora imati i ostala znanja.

Kul IN: Zašto bi se i predavači trebali educirati?

MARIJA: Učimo dok smo živi, uvijek možemo nadograđivati, upoznati nove kuhinje i tehnike, ali ne zanemariti i domaću. Edukacija je bitna i za prezentaciju domaće kuhinje, kao predavači moramo prvi znati kako se kreću trendovi u gastronomiji jer pripremamo mlade naraštaje za rad.

MIROSLAV: Važno je da kao predavači budemo u toku jer vodimo učenike u prvim koracima njihovog profesionalnog života. Vodimo ih na dane turizma, upoznajemo ih s različitim destinacijama i potičemo da se povežu s kolegama u struci.

EDUKATORI NA EDUKACIJI U KUL IN-U

Kul IN: Što ćete iz Kul IN-a primijeniti u svom radu?

MARIJA: Ima više stvari, ali nakon 2 mjeseca boravka u internacionalnom okruženju zanimljivo mi je bilo primijetiti koliko je važno poticati mlade kuhare da uče strane jezike. Nešto potpuno novo bila su i predavanja iz vina i enologije. Sad ću moći oplemeniti svaki tanjur i dati im neki savjet za pariranje hrane i vina.

MIROSLAV: Kad sam došao ovdje shvatio sam da moramo inzistirati na poznavanju osnova, npr. rezanje, kod svojih učenika. Te osnove treba proći na početku kako bi i u tri ujutro znali što znači narezati nešto na fine brunoise. Također, proširit ću svoja predavanja s pariranjem hrane i vina jer je to nešto o čemu prosječni kuhar u Hrvatskoj i dalje ne zna dovoljno, a naši će učenici sad imati priliku naučiti.

Kul IN: Koju temu s programa ćete posebno pamtiti?

MARIJA: Nemam preference kad je kuhanje u pitanju, sve volim kuhati.

MIROSLAV: Izdvojio bih termičku obradu mesa i svoj tartar steak. Priprema bifteka bila je izazov, ali rezultat je odličan.

ZA KRAJ

Kul IN: Imate li u planu dodatne edukacije?

MARIJA: Naravno, došla bih i na kulinarske i slastičarske tečajeve.

MIROSLAV: Opet bih došao, super iskustvo!

Kul IN: Što biste poručili kolegama u gastronomiji?

MARIJA: Da se ne ustručavaju prenijeti znanje na mlađe generacije, svi smo jednom bili početnici. Kao edukatori imamo i odgovornost i cilj bi nam trebao biti da učenici zavole ovo zanimanje.

MIROSLAV:  što više se educirati, uvijek se može naučiti nešto novo, a znanje je ono što nam nitko ne može oduzeti i oblikuje nas kao osobu.