Kulinarska priča
Moje putovanje u svijetu kulinarstva počelo je kad sam upisao srednju školu za kuhara na otoku Visu. Nakon završetka škole, zaposlio sam se u Nautičkom centru Komiža, a u dogovoru s direktoricom odlučio sam nastaviti školovanje u Kul IN-u. Htio sam utvrditi i proširiti svoje znanje, i to sam ostvario.
Povratkom na Vis, postao sam glavni chef restorana Gatula, na otoku Biševu. Znanje stečeno u Kul IN-u primijenio sam na izradu jelovnika za ljetnu sezonu. Nakon prve odrađene sezone kao chef kuhinje, mogu reći da sam sazrio prvo kao osoba, a zatim i profesionalno.
Gdje se prvo vidjela promjena nakon završetka Kul IN-a?
Najprije se promjena vidjela na meni samome. Više nisam bio onaj mladić koji je tek završio srednju školu – postao sam ozbiljniji i profesionalniji. Ipak obrazovanje ima svoju težinu i efekt. Sada na sve gledam s većom pažnjom prema detaljima i moj način rada podignut je na višu razinu profesionalnosti.
Najizazovniji i najzanimljiviji trenutci u Kul IN-u
Najteži trenutak bio mi je prvi tjedan, kada smo morali sjeckati povrće u točne centimetre – preciznost nije bila moja jača strana. No, s vremenom i praksom, sve je došlo na svoje.
Što me najviše fasciniralo? Pizze! Od pripreme tijesta do odabira savršenog toppinga – taj proces me oduševio. Predavač nam je pokazao i kako kod kuće možemo napraviti tijesto koje će biti poput onog iz pizzerije.
Put do Noela
Tijekom sezone odlučio sam sudjelovati u natjecanju u sklopu Talijanske kuhinje u svijetu. Manifestacija mi je donijela poznanstva i nove ideje.
Na Tjednu talijanske kuhinje, kroz razgovor s poznatim chefom Rokom Nikolićem, rodila se ideja da se prijavim za stažiranje u Noelu, prvom zagrebačkom restoranu s Michelinovom zvjezdicom.
Želim zahvaliti cijelom timu, na čelu s Marijem Mandarićem, koji su me od prvog dana prihvatili kao da sam dio tima cijeli život. Otvorili su mi nova gledišta i smjerove u ugostiteljstvu.
Fine dining je bio nešto potpuno novo za mene – zahtjevno, ali i nevjerojatno zanimljivo iskustvo. Moraš stalno biti na visokoj razini i stupnju koncentracije. Ovo stažiranje u Noelu pomoglo mi je da naučene inovacije prenesem u naš restoran.
Sada se spremam za novu sezonu – kreiram novi jelovnik i sastavljam tim za nadolazeće izazove.
Poruka ohrabrenja mladim kuharima
Odvojiti se od kuće na tri mjeseca radi školovanja u drugom gradu nije lako, ali vrijedi! Steći ćete nove kolege i iskustvo koje će vas oblikovati.
Ako nešto volite raditi, ništa vam neće biti teško. Ako želite biti kuhari, ulaganje u obrazovanje je najbolji potez koji možete napraviti.