Kulinarska vizija Baranje

priča Damira Josića

Posjetili smo Baranju, hrvatsku regiju koja je nedoumica i stranim i domaćim posjetiocima. Baranja je podijeljena granicama, omeđena rijekama, skrivena močvarom koja čuva više od 300 vrsta ptica koje su u Kopačkom ritu pronašle svoj dom, a baranjska mjesta međusobno su povezana šarmantnim vinskim cestama. Ceste koje ovaj kraj najbolje dočaravaju ipak su surduci, ulice pune gatora, vinskih podruma karakterističnih za Baranju. Geografski je nedokučiva, a gastronomski raskošna i bogata omiljenim specijalitetima – okusi nezaobilaznog kulena, sira, ajvara, bogatstva džemova slažu se s najboljim baranjskim vinima stvorenim na leđima tradicije koja seže sve do Rimskog carstva. Avanturisti ovdje imaju priliku kušati najukusnija jela od divljači poput srnetine ili vepra. Za ljubitelje lakše hrane dobra je vijest što Baranju krasi više od 50 vrsta riječne ribe, od riječnog šarana preko štuke, smuđa do soma. Svatko može pronaći nešto za sebe u Baranji, a obiteljska vinarija i restoran Josić, mjesto je koje najbolje dočarava atmosferu ovog kraja; svježinu vinskih podruma i toplinu hrane i gostoprimstva ljudi. Bivši polaznik Kul IN-a i vlasnik vinarije i restorana, Damir Josić, osim što dočarava atmosferu Baranje svojim jelima i vinima, odlučio je svoju autentično baranjsku gastro priču začiniti fine dining elementima. Evo o čemu je riječ: