Maja Mladinov

Predavačica iz kitchen ecology

Dobar kuhar treba biti kemičar, fizičar, nutricionist, psiholog, doktor, umjetnik i fizički radnik u jednom.

Za vrijeme studiranja ekonomije u Splitu, Maja Mladinov svoju je znatiželju prema kulinarstvu ostvarila radeći u restoranu-pizzeriji Pasarela na otoku Šolti. Jačanjem nautičkog turizma restoran je zauzeo nezaobilazno mjesto na karti gastro odredišta srednjodalmatinskih otoka. Pod mentorstvom Zoje Kapilović, Maja se već tada kao pomoćni kuhar odlučuje za dodatno usavršavanje u Kul IN-u kako bi svoju ljubav prema gastronomiji podigla na višu razinu, a samim time i udovoljila ukusima sve zahtjevnijih gostiju. Nakon završenog programa Kulinarstva, odlazi na stažiranje u Zvona Catering, gdje pod mentorstvom Igora Čurčića usavršava hladna predjela, fingerfood i plating.

S novim znanjem i iskustvom promovirana je u glavnu kuharicu restorana Pasarela. Osmišljavala je jelovnike za restoran i catering te vodila cijeli tim. Jedan od glavnih izazova bio je transformirati pizzeriju u restoran tradicionalne dalmatinske kuhinje. Rad nje i cijeloga tima prepoznat je 2019. godine kad je Pasarela uvrštena u Falstaff Restaurantguide, poznati austrijski vodič. Ipak, jedan od najvećih Majinih uspjeha u Pasareli, bio je njen rad na održivom razvoju i poboljšanju života na otoku. Svjesna izazova s kojima se susreću restorani na otocima, u Pasarelu je uvela razvrstavanje otpada te je počela raditi sa sve više lokalnih uzgajivača, promicala održivi razvoj i u konačnici potaknula vlasnika restorana na otvaranje vlastitog OPG-a. Upravo zbog te kombinacije ljubavi prema okolišu i kulinarstvu dolazi u Kul IN kao predavač iz predmeta Kitchen Ecology. U sklopu predmeta, Maja nove generacije profesionalnih kuhara podučava važnosti i odgovornosti koju posao u sferi gastronomije nosi. Neki od brojnih chefova koji su joj bili mentori i s kojima je imala prilike surađivati su chefica Zoja Kapilović, chef Toni Miloš, Michelinova chefica Isa Mazzocchi, chef Piero di Turi, chef Zdravko Perić, chef Tomislav Primorac, chef Igor Čurčić, chef Marko Hernaut. Osim što predaje, Maja je i voditeljica Kul IN kluba (KIK). Jedna od glavnih odrednica KIK-a upravo je usredotočenost na ekologiju i zero waste kuhinju, koju kroz praktičnu nastavu približava polaznicima.