fbpx

Na raskrižju prirode i inovacija: Kulinarski uspjeh u Švicarskoj

Mariia Zhandarova Enlart

Chefica i Kul IN alumna Mariia Zhandarova Enlart uvijek je bila vođena dubokim poštovanjem prema prirodi i strašću za inovacijama u kulinarstvu. Kao Chef de Partie u renomiranom restoranu Weisses Rössli, Mariia stavlja kreativnost i održivost u središte svog rada. Bilo da istražuje tehnike fermentacije ili izrađuje složene slastičarske kreacije, cilj joj je povezati goste s transformativnom snagom hrane. U ovom intervjuu istražujemo njene inspiracije, izazove i ambicije—putovanje koje naglašava ljubav i umjetnost iza svakog jela koje stvara.

Tko ili što najviše inspirira tvoj rad?
Život i priroda najviše me inspiriraju. Gotovo sve što vidimo, sve što uzgajamo i sve što raste oko nas može se pretvoriti u nešto jestivo. Ti elementi omogućuju nam da stvorimo nešto što možemo mirisati, kušati i doživjeti. Ta transformativna snaga inspirira me da učim više o sastojcima i istražujem nove načine kako ih predstaviti na tanjuru.

Čestitamo na natjecanju Marmite Youngster Competition! Koja je najvrjednija lekcija koju si naučila tijekom tog iskustva?
Hvala vam! Naučila sam puno o sebi. Otkrila sam da stvarno uživam u ovakvim natjecanjima, iako dolaze sa stresom i nervozom. Na završni dan, čim sam počela kuhati, svi moji strahovi su nestali. Osjećala sam se potpuno u svom elementu, poput ribe u vodi. Znala sam točno što trebam raditi, a čak sam se i zabavila tijekom tih dva sata kuhanja. To samopouzdanje i uživanje bili su neočekivani, a iz natjecanja sam izašla s jačim osjećajem samopouzdanja u svoje sposobnosti.