NOVA KARIJERA
Postoji li neki trenutak ili iskustvo koje te posebno motiviralo da se odlučiš za slastičarstvo kao poziv, a ne samo kao hobi?
Da, to je bio trenutak kada sam počela pripremati torte kao iznenađenje povodom rođendana bliskih osoba. Vidjeti njihovu sreću i oduševljenje ispunjavalo me nevjerojatnim zadovoljstvom. Shvatila sam da želim svakodnevno osjećati tu radost – upravo je to bio moj prijelomni trenutak i odlučila sam krenuti ozbiljno. Znala sam da bi mi trebalo previše vremena da dođem do provjerenih i kvalitetnih informacija sama, a bilo mi je jasno i da tehniku ipak treba netko pokazati. Istražila sam gdje bih mogla temeljito naučiti slastičarske temelje i Kul IN mi je djelovao kao prava opcija za sveobuhvatno obrazovanje u slastičarstvu u Hrvatskoj.
Što je predstavljalo najveću prepreku kod mijenjanja karijere?
Najveći izazov bio mi je prihvatiti da stvari ne moraju uvijek ići po unaprijed zacrtanom planu. Do tada mi je sve teklo prilično glatko – upisala sam srednju školu koju sam željela, završila željeni fakultet, odradila staž u bolnici u kojoj sam htjela raditi… A onda je došla ideja o slastičarstvu, potpuno izvan svih mojih dotadašnjih planova. Trebalo mi je vremena da prihvatim promjenu i odlučim slijediti novi put, ali danas znam da je to bila prava odluka.
Postoje li vještine iz medicinske struke koje su ti korisne u slastičarstvu?
Pedantnost i higijena, koje su ključne u bolničkom okruženju, pokazale su se jednako važnima i u slastičarstvu. Te su mi navike već bile usađene, pa se nisam morala dodatno prilagođavati u tom pogledu.
Koji bi savjet dala nekome tko razmišlja o promjeni karijere, kao što si i ti učinila?
Mislim da je važno poznavati sebe. Ja sam znala da bih žalila da barem nisam pokušala. Kada me nešto zanima, uvijek želim doseći svoj maksimum, i svjesna sam da to kod kuće ne bih mogla ostvariti u ovako kratkom roku. Ovdje zaista dobiješ čvrste temelje za dalje i zato mislim da se vrijedi odvažiti. Nema smisla pasivno maštati o nečemu bez konkretnog koraka. Znanje je nešto što ti nitko ne može oduzeti, zato treba biti hrabar i krenuti.
LUCIA O SLASTIČARSTVU
Koji desert najviše voliš pripremati i zašto?
Posebno me veseli artisan pekarstvo, a najviše sam pripremala babku dosad. Kad sam je prvi put napravila ovdje, toliko me oduševila da sam je tri vikenda zaredom radila i kod kuće. Cijela obitelj bila je oduševljena. I prije sam radila babku, ali recepti koje sam ovdje dobila potpuno su me osvojili.
Koju slastičarsku tehniku ili recept trenutno pokušavaš usavršiti?
Trenutno se bavim izradom macaronsa – nisu mi uspjeli iz prvog pokušaja, pa ih istražujem dalje. Također eksperimentiram s izradom voćnog gela, što mi je novost i ujedno dio mog završnog rada. Kroasani su mi također bili izazov, ne toliko tehnički koliko zbog zahtjevnosti procesa – potrebno im je posvetiti 4–5 sati i pritom raditi brzo i precizno.
Što pripremaš za završni ispit?
Izvukla sam temu koja mi je od početka bila bliska – citrusna svježina. Obožavam raditi s citrusima, pa sam osmislila tortu u kombinaciji okusa limuna, maka, bazge i bijele čokolade. Za monoporciju radim tart s badem kremom, lemon-lime curdom i gelom od mente. Kekse izrađujem u obliku limun keksića s pistacijom i punjenjem od lemon curda. Za kruh sam spremila bezglutenski kruh s namazom, koricom limuna i vlascem. Od vina planiram upariti Pušipel s tartom jer smo ga na vinskim predavanjima kušali i složili se da bi savršeno odgovarao.