ŠKOLOVANJE U HRVATSKOJ
Kako je bilo napustiti svoju zemlju zbog školovanja?
Nisam mogla zamisliti da će me školovanje za slastičarku odvesti u Hrvatsku, ali to je bilo najvrjednije iskustvo u mom životu. Isprva sam bila nervozna – nova zemlja, novi jezik, daleko od doma – ali svaki izazov se isplatio. Stvari poput javnog prijevoza ili činjenice da nemam automobil bile su u početku teške, ali svi su bili jako susretljivi. Sigurno ću se vratiti jednog dana.
Reci nam nešto o slastičarskim tehnikama – koju najviše voliš, koju svakodnevno koristiš, a koju tek planiraš savladati?
Jedna od najdražih stvari koje sam naučila u Kul IN-u bila je izrada francuskih torti s više komponenti – inserti, slojevi, moussevi i biskviti. Prije sam često radila američke torte, ali ovo iskustvo mi je stvarno proširilo znanje i vještine u slastičarstvu. Svakodnevno koristim tehnike miješanja koje sam ovdje naučila i uvijek se držim savjeta poput: uvijek pripremi posude i kalupe prije nego što kreneš s izradom recepta ili prosij suhe sastojke zajedno prije miješanja.
To su detalji koji možda zvuče jednostavno, ali stvarno čine razliku i izdvajaju amatere od profesionalaca. Želim dodatno naučiti laminiranje tijesta – kao kod kroasana i sličnih proizvoda. Također me jako zanima dekoracija torti. Znam neke osnovne tehnike, ali moram češće vježbati kako bih stvarno savladala različite stilove ukrašavanja.
Reci nam kako je bilo stažirati u Kukuriku artisan pekarnici?
Stažiranje u Kukuriku bilo je zaista vrijedno iskustvo. Najvažnije je bilo to što sam osjetila kako je to raditi u profesionalnoj kuhinji. Svi su bili odlična podrška i ohrabrili su me – bilo je odlično raditi u tako predanom okruženju.
SLASTIČARKA U LOS ANGELESU
Našla si prvi posao ubrzo nakon povratka iz Hrvatske – kakav je bio taj prijelaz?
Bilo je sjajno! Vratila sam se u Ameriku i imala sam dovoljno vremena da se malo opustim i prilagodim povratku u život u Los Angelesu, ali ne toliko dugo da zaboravim rutinu rada u kuhinji. Bila sam presretna što mi je ponuđen posao već na prvom razgovoru. Dugoročno, voljela bih se vratiti i raditi u Hrvatskoj – stvarno sam se tamo osjećala kao kod kuće.
Što te najviše iznenadilo kad si krenula raditi kao slastičarka?
Iznenadilo me koliko sam se brzo i prirodno uklopila u radnu svakodnevicu. Godinama sam radila uredske poslove i nikada mi se to nije činilo sasvim “ispravno”, ali kuhinja mi je od prvog dana djelovala kao savršeno mjesto za mene.
Što najradije pečeš kada pečeš samo iz zabave – bez pritiska, bez vremenskog ograničenja?
Definitivno slojevite torte u američkom stilu. Volim se igrati s različitim okusima biskvita, glazurama i preljevima te kombinirati razne arome kako bih stvorila nešto jedinstveno. U posljednje vrijeme sve više eksperimentiram s avangardnim stilovima dekoracije – korištenjem cvijeća i apstraktnih tehnika ukrašavanja. Takve torte često mi iskaču na Instagramu i jako me inspiriraju.
Kako ostaješ kreativno inspirirana? Postoje li slastičari, knjige ili okusi koji te trenutno oduševljavaju?
Puno inspiracije crpim s Instagrama – pratim mnogo pekara i slastičara kojima se divim. Imam i prijatelje ovdje u industriji koji me jako motiviraju. Jedna od njih je Sarah Durning, slastičarka u Dunsmooru, vrlo cijenjenom restoranu ovdje u LA-u. Njezina jela poštuju tradiciju i pomalo su rustikalna, ali imaju vrlo profinjenu paletu okusa.
Još jedna kuharica koju ne poznajem osobno, ali me jako inspirira, je Teresa Finney iz At Heart Panadería. Njezini deserti su predivni, a nedavno je objavila kuharicu koju sam odmah kupila – puna je recepata inspiriranih njezinim meksičko-američkim nasljeđem.
Što se okusa tiče, uvijek ću biti zaljubljena u bliskoistočne arome poput ružine vodice, cvijeta naranče, šafrana i pistacija. Napravila sam mnogo deserata s nekom kombinacijom tih okusa i uvijek su odlično prihvaćeni.
Za koji američki desert bi voljela da više ljudi u Hrvatskoj zna?
Tradicionalne američke slatke pite. Postoji toliko različitih vrsta punjenja – voćnih, kremastih, s pudinzima – i jednako toliko varijacija u vrstama tijesta. Mogućnosti su beskrajne! Najviše ih volim pripremati sa svježim, sezonskim voćem.
Postoji li neki desert na jelovniku na koji si posebno ponosna?
Jako volim raditi naše torte od vanilije. Recept je pomalo zahtjevan i treba biti precizan kako bi torta ispala lagana i prozračna, ali kad sam ga napokon usavršila, bila sam jako ponosna na sebe.
SAVJET MLADIM SLASTIČARIMA
Što bi poručila onima koji žele svoj hobi pretvoriti u karijeru? Koje tri osobine trebaju razviti?
Ako razmišljaš o tome da svoj hobi pretvoriš u karijeru – samo kreni. Ne čekaj. Možda će te u početku biti strah, ali definitivno se isplati. Bilo da se prijavljuješ u školu ili tražiš posao u slastičarnici, taj prvi korak može te odvesti do nečeg nevjerojatnog.
Timski rad je ključan – moraš znati surađivati i dobro komunicirati s drugima. Također je važno znati obavljati više stvari istovremeno – često ćeš peći, pripremati kreme i vagati sastojke u isto vrijeme. I na kraju, kreativnost. Naučiti osnove je važno, ali prava čarolija događa se kada se usudiš eksperimentirati s okusima i stvaraš nešto sasvim svoje.