Zavolio sam kulinarstvo radom

Haris Hadžipašić

Ako se ne prepustite i potpuno posvetite onome što radite, možda nikad ne shvatite da obožavate taj posao. Upravo se to dogodilo Kul IN alumniju Harisu Hadžipašiću. Upisao je srednju kuharsku školu da bi bio s prijateljima, bez jasnog cilja ili želje, ali kroz edukaciju i praksu shvatio je da voli vidjeti osmijeh na zadovoljnim licima gostiju i sve što kulinarstvo nosi sa sobom. Pročitajte više o njegovim ciljevima, stilu kuhanja i saznajte zašto je odlučio otići korak dalje i upisao program Kulinarstva.

Kul IN: Kad si se odlučio baviti kulinarstvom?

– Iskreno, upisao sam srednju zbog ekipe, svi prijatelji su isto upisali. U počeku nisam imao neki izrađeni plan, ali s vremenom se situacija pozitivno razvijala, zavolio sam ovo zanimanje i sad sam tu.

Kul IN: Koja sjećanja te vežu za pripremanje hrane?

– Mamina kuhinja!

Kul IN: Zašto je profesionalna edukacija bitna?

– Pa kroz obrazovanje i praksu sam zavolio ovaj posao i shvatio da za napredak treba raditi u dobrom restoranu i/ili pohađati dobru školu.

Kul IN: Koja lekcija ti se najviše svidjela dosad?

– Zanimljivi su mi bili umaci i temeljci te rezovi i slično.

Kul IN: Koje jelo/namirnicu najradije pripremaš u slobodno vrijeme?

– Doma volim jesti „na žlicu“, nešto jušno. U suštini, volim pripremati i jesti sve… osim kiselog kupusa.

Kul IN: Što te motivira?

– Jedna učiteljica je rekla da ako želiš nešto napraviti, naravi kako treba ili nemoj uopće. Toga se držim i kad kuham, motivira me da uvijek dam najbolje od sebe.

Kul IN: Gdje bi radije radio, u restoranskoj ili hotelskoj kuhinji?

– Radio sam i u restoranu i u hotelu i ne bih se mogao odlučiti, ako je dobar hotel u hotelskoj,ali ima i dobrih restorana. Zadnji hotel u kojem sam radio bio je Histria. U hotelu je plus što se može kvalitetnije raditi, ima više djelatnika, a minus je što nije toliko zanimljivo, uvijek je ista ponuda i tip jela, dok je u restoranu dinamičnije,ali problem je što često nedostaje djelatnika u kuhinji.

Kul IN: Planovi za budućnost?

– Planiram otići u ALMA-U na školovanje, možda i ostati u Italiji. Dugoročna želja mi je otvoriti restoran u svom rodnom gradu, Puli, ali prije toga želim raditi u što boljim restoranima i skupiti što više iskustva i znanja.

Kul IN: Koje karakteristike mora imati dobar chef?

– Strpljenje, odlučnost, mora imati dobro uho za svoje djelatnike te biti marljiv i precizan.

Kul IN: Kako bi opisao svoj stil kuhanja

– Još ga gradim, ali volim moderne tehnike i moderne načine prezentacije.

Kul IN: Što bi poručio budućim polaznicima?

– Trudite se, Čitajte puno stručne literature, slušajte svoje mentore, imajte strpljenja i educirajte se!