Kul IN
Kul IN: Zašto je profesionalna edukacija bitna?
– Puno brže napreduješ u profesionalnom okruženju i uz usmjeravanje i lakše uđeš u svijet profesionalnog kuhanja nego da učiš sam. Samostalno možeš naučiti pratiti recept, ali ne možeš razumjeti zašto nešto radiš, zašto i kada se koristi određena tehnika i teško je postići da jelo uvijek izgleda isto i da bude na istoj razini kvalitete.
Kul IN: Što očekuješ od edukacije, kako će ti pomoći u daljnjoj karijeri?
– Pripremila me za rad u bilo kojoj profesionalnoj kuhinji, a uz iskustvo koje sam stekao radeći kao konobar na sezoni, mogu se dalje usavršavati u više smjerova gastronomije kad poželim.
Kul IN: Koja lekcija ti se najviše svidjela na programu Kulinarstva?
– Izdvaja se rad s mesom i ribom, to mi je bilo najdraže!
IVAN OSOBNO
Kul IN: Kad si se odlučio baviti kulinarstvom?
– Još kao mali sam znao s bakama često kuhati i za kuhinju me vežu lijepa sjećanja na tradicionalna jela, peć na drva. Ipak, sve je to ostalo po strani jer sam završio srednju školu za elektrotehniku. S vremenom sam shvatio da se ipak vidim u profesionalnoj kuhinji i odlučio upisati program.
Kul IN: Što te motivira?
– Uvijek pokušavam biti bolji i zato mi se i sviđa što uvijek možeš napredovati u ovom polju, a rezultate vidiš skoro odmah. Po onom što ćeš pripremiti odmah vidiš sviđa li se to nekom ili ne, dobiješ feedback za svoj napredak.
Kul IN: Planovi za budućnost?
– Moram vidjeti, svakako imam u planu ići van. Volio bih odraditi sezonu na skijalištima u Švicarskoj ili Austriji.
ŠVEDSKA
Ovdje se moramo ubaciti i otkriti da su Ivanova predviđanja bila na pola točna! Svoju karijeru odlučio je nastaviti u inozemstvu, ali u Švedskoj i to ne samo za jednu sezonu, već kao dio stalne postave omiljenog restorana Greasy Spoon. Nedavno nam se javio i podijelio s nama iskustvo rada u dinamičnom i internacionalnom okruženju.
Kako je došlo do suradnje s Greasy Spoon restoranom
U Stockholm sam stigao u nedjelju, a u ponedjeljak sam se javio na nekoliko oglasa za posao i u roku od sat vremena dogovorio nekoliko sastanaka. Prvi sastanak odmah idući dan, s Executive chefom restorana Greasy Spoon. U razgovoru s njim i head chefom sam se odmah našao i dogovorili smo da sutradan dođem odraditi probni dan. Probni dan je prošao odlično i odmah smo se dogovorili za posao.
Novo okruženje, nov restoran
U restoranu u kojem radim, Greasy Spoon, head chef je Britanac, bivši sous chef u jednom od vodećih londonskih steakhouse-a. Tim je međunarodni, sa svih krajeva svijeta i svi su stvarno odlični. Malo je reći da sam oduševljen. Svi marljivo rade, ali nipošto ne fali ni smijeha i zafrkancije. Radimo doručak i brunch, a jelovnik je uglavnom trend brunch meni, sa slatkim i slanim tjednim specijalitetima.
Mogućnost za napredovanje
Prije nekoliko dana promaknut sam u Supervisor chefa, a kroz idućih dva mjeseca prolazit ću dosta obuke s head chefom, jer ću uskoro morati preuzeti vođenje njegovih smjena. To je ukratko to. Odlično iskustvo i ne žalim što sam došao ovdje.
Pozdravite puno cijelu ekipu od mene.