Kao apsolventica filozofije, vođena ljubavlju prema kulinarskoj umjetnosti i hrani, Morana Mijač upisuje program Kulinarstva na Kulinarskom institutu Kul IN. Nakon završetka školovanja, svoj put nastavlja u zagrebačkom Rougemarinu, gdje obavlja stručnu praksu pod vodstvom chefova Marina Medaka i Petra Tomaševića.
Najveći dio svog kulinarskog obrazovanja provodi u bistrou „Otto&Frank“ na zagrebačkoj Tkalči, jednom od vodećih bistroa na zagrebačkoj food sceni, pod vodstvom chefa Zorana Pongrašića.
Ovdje se rađa velika strast prema protuteži modernog i tradicionalnog u hrvatskoj kuhinji, te interes prema konceptualnom razvoju hrvatske tradicionalne kuhinje.
Nakon intenzivne dvije godine u bistrou „Otto&Frank“, s kojim redovito surađuje i danas kroz razna gostovanja, Morana sudjeluje u hrvatskom kulinarskom show – u „Tri, dva, jedan – kuhaj!“, gdje kuha pod mentorstvom chefova Mate Jankovića i Tomislava Špičeka, te odnosi titulu najboljeg kuhara.
Kulinarsko natjecanje bilo je najintenzivnije razdoblje učenja u kojem stječe širinu i nove kulinarske vještine i spretnost. Nakon završetka show – a, sudjeluje na nekoliko kulinarskih festivala kroz kulinarske radionice i pripremu jela (Gast Fest Sarajevo, Slatki Gušti, Taste the Mediteranean, Zagreb Craft Beer Festival).
Nakon rada u kulinarstvu, Morana se odlučuje upisati talijanski kulinarski institut ICIF (Italian Culinary Institute for Foreigners) u talijanskom Piemonteu, i usmjeriti se na izradu artizanskih deserata baziranih na gelatu, te proširiti i dalje svoja kulinarska znanja. Stručni staž odrađuje u fiorentinskom Edoardo Gelato Biologico.
Posljednje dvije godine, vraća se svojoj prvotnoj ljubavi – kulinarstvu – te radi kao sous chef u hvarskom restoranu „Stella Mare“, gdje posljednju godinu preuzima na sebe poziciju šefa kuhinje.