Morana Mijač

Stalna predavačica kuharskih praktikuma

„Hrana predstavlja mjesto okupljanja, izvor održivosti, slavlje života, sigurnost i zadovoljstvo. Osoba koja kuha osoba je koja daje. Nije toliko do samog čina kuhanja – kulinarstvo je puno više od toga. Radi se o zajedničkoj transformaciji kuhara i hrane. Hrana može biti inspirativna, i više se radi o procesu nego samo o kreaciji na tanjuru. Moja prva ljubav i strast, ona koju pamtim još iz djetinstva, je ljubav prema hrani i zajedništvu koje simbolizira. Ta ljubav razlog je zašto sam se zaljubila u kulinarstvo. A kada se zaljubiš, sve ostalo je lako.“

Kao apsolventica filozofije, vođena ljubavlju prema kulinarskoj umjetnosti i hrani, Morana Mijač upisuje program Kulinarstva na Kulinarskom institutu Kul IN. Nakon završetka školovanja, svoj put nastavlja u zagrebačkom Rougemarinu, gdje obavlja stručnu praksu pod vodstvom chefova Marina Medaka i Petra Tomaševića.

Najveći dio svog kulinarskog obrazovanja provodi u bistrou „Otto&Frank“ na zagrebačkoj Tkalči, jednom od vodećih bistroa na zagrebačkoj food sceni, pod vodstvom chefa Zorana Pongrašića.

Ovdje se rađa velika strast prema protuteži modernog i tradicionalnog u hrvatskoj kuhinji, te interes prema konceptualnom razvoju hrvatske tradicionalne kuhinje.

Nakon intenzivne dvije godine u bistrou „Otto&Frank“, s kojim redovito surađuje i danas kroz razna gostovanja, Morana sudjeluje u hrvatskom kulinarskom show – u „Tri, dva, jedan – kuhaj!“, gdje kuha pod mentorstvom chefova Mate Jankovića i Tomislava Špičeka, te odnosi titulu najboljeg kuhara.

Kulinarsko natjecanje bilo je najintenzivnije razdoblje učenja u kojem stječe širinu i nove kulinarske vještine i spretnost. Nakon završetka show – a, sudjeluje na nekoliko kulinarskih festivala kroz kulinarske radionice i pripremu jela (Gast Fest Sarajevo, Slatki Gušti, Taste the Mediteranean, Zagreb Craft Beer Festival).

Nakon rada u kulinarstvu, Morana se odlučuje upisati talijanski kulinarski institut ICIF (Italian Culinary Institute for Foreigners) u talijanskom Piemonteu, i usmjeriti se na izradu artizanskih deserata baziranih na gelatu, te proširiti i dalje svoja kulinarska znanja. Stručni staž odrađuje u fiorentinskom Edoardo Gelato Biologico.

Posljednje dvije godine, vraća se svojoj prvotnoj ljubavi – kulinarstvu – te radi kao sous chef u hvarskom restoranu „Stella Mare“, gdje posljednju godinu preuzima na sebe poziciju šefa kuhinje.