Robert Bašić

5 pitanja o čokoladi i karakteru

Tečaj pripreme pralina s poznatim pastry chefom Robertom Bašićem. Odlučili smo mu postaviti 5 pitanja o pralinama, čokoladi, njegovom pristupu radu i izvoru motivacije.

Pročitajte što smo saznali.

Kul IN: Zašto volite čokoladu i rad s njom?

– Čokolada je čarobna namirnica. Što više radiš s njom, više naučiš, što više znaš, više te inspirira, što te više inspirira, više kreiraš, što više kreiraš, više si u čaroliji.

A i veliki sam čokoladoljubac.

Kul IN: Što vas motivira u radu?

– Često bih gledao oca dok radi. Bio je dobar, pedantan, predan i pošten u svome poslu te je zbog takvih osobina, svog rada i truda bio cijenjen i uvažavan. Slušajući pozitivne komentare i pohvale za njegov rad, već kao mali dječak sam  poželio biti poput tate. Tata je oduvijek bio moja inspiracija i moj najveći uzor, a ta želja da budem poput njega i da uvijek dajem sve od sebe i danas mi je najveći motiv u svemu što radim. Nikad ne odustati, u svemu pronaći smisao i biti posvećen onome što voliš u potpunosti – to je suština.

Kul IN: S kakvim ljudima volite surađivati u kuhinji?

– S maštovitim i vrijednim ljudima. Kreativni ljudi uzajamno potiču jedni druge na kreativnost što je vrlo korisno.

Kul IN: Na što bi se mladi slastičari trebali usredotočiti u radu?

– Prije svega mislim da bi trebali usporiti i uživati u učenju i otkrivanju čarobnog svijeta slastica. Danas, u doba društvenih mreža i dostupnosti raznih virtualnih sadržaja, kad je sve oko nas ubrzano, sve je manje strpljenja za procese koji zahtijevaju vrijeme. Mladi slastičari žele preko noći  postati top zvijezde. Usmjerenost slavi postaje prioritet. Bira se što kraći put i što kraće vrijeme za postizanje cilja.

Učenje je proces koji traje, proces koji u sebi objedinjuje pokušaje i pogreške, proces koji gradi dobre temelje. Sve će doći s vremenom. Polako, učite i uživajte!

Kul IN: Tajna vrhunskih pralina je?

– Najprije dobre i kvalitetne namirnice. Prvenstveno čokolada. Zatim pravilni koraci tijekom temperiranja čokolade i izrade pralina. I na kraju strpljenje jer se neke stvari ne smiju požurivati.