Put oko svijeta doveo me do Kul IN-a
Maria Jose
Maria Jose svjetski je putnik u svakom smislu riječi. Dolazi iz El Salvadora, radi u Australiji i Tasmaniji, školuje se u Hrvatskoj. Trenutno je na programu Kulinarstva u Kul IN-u i sprema se za završne ispite. Za ljubitelje latinoameričke kuhinje od Marie smo dobili kratak uvod u salvadorsku kuhinju, dok ostali mogu pročitati više o njenom osebujnom životnom putovanju, inspiraciji, planovima i naravno, kulinarstvu na latinoamerički način.
Kako ste se odlučili za ovo zanimanje?
– Ukratko, po zanimanju sam grafički dizajner, ali odlučila sam promijeniti karijeru. Volim reći da sam prestala raditi za sistem i napustila korporativni svijet da bih živjela na plaži!
Možete li nam reći nešto više o svojim počecima u kulinarstvu?
– Moji počeci bili su puni putovanja, upoznavanja različitih kuhinja i istraživanja novih mjesta. Upoznala sam jedan američki par koji je otvorio malu pivovaru pod nazivom Brew Revolution, radila sam marketing i dizajnirala za njih. Pokazali su mi kako se pravi pivo i na kraju sam počela raditi u kuhinji, izradila jelovnik itd. Međutim, željela sam putovati, proputovala sam Južnu i Srednju Ameriku. Nakon nekog vremena odlučila sam se vratiti u El Salvador i dobila posao upravitelja hostela u gradiću koji se nalazi u blizini glavnog grada. Jednog se dana dogodilo da je zaposlenik dao otkaz, pa sam morala uskočiti i kuhati za svih šest soba. To je bilo potpuno novo iskustvo za mene, ali imala sam samopouzdanja jer sam uvijek kuhala kod kuće, čak sam željela pohađati kulinarsku srednju školu, ali moj otac to nije baš podržavao. Provela sam neko vrijeme upravljajući hostelom, ali na kraju sam ostavila taj posao i odselila se u Australiju. Tamo sam radila u kafiću i „službeno“ prestala raditi kao grafički dizajner. Nakon nekog vremena zaposlila sam se u restoranu. Imali smo veliki jelovnik s doručkom, ručkom i večerom, ali vlasnik je bio strog, morali smo puno raditi, bilo nas je samo 2 u kuhinji, a puno toga za pripremiti. Također sam se počela baviti cateringom, pripremala sam meksičku kuhinju za rođendane, vjenčanja itd. Nakon svega toga preselila sam se u Tasmaniju i tamo radim u cafeu. Redovito idem na različite masterclassove, npr. kratke tečajevi za slastičarstvo. Hrana je zaista promijenila sve u mom životu.
Dakle, sada ste se definitivno odlučili za karijeru u gastronomiji?
– Pa, da, ali ne želim se ograničiti samo na kulinarstvo. Uvijek mi se puno ideja vrti po glavi. Također volim slastičarstvo, sama pravim čokoladu, kuham, nikad se ne ograničim samo na jednu stvar. Stalno se mijenjam, mislim da je to dobro, a i nikad mi ne postane dosadno.
Tko je ili što najviše utjecao na vas?
– Putovanja su utjecala na moj izbor karijere, putovanja su ono što me inspirira. Probala sam različite vrste hrane i raznolike svjetske kuhinje na putovanjima. U Srednjoj Americi kuhinje su prilično slične, ali u Južnoj Americi su potpuno drugačije od meni domaćih srednjoameričkih. Imaju različito voće, začine. Europske su kuhinje također raznolike, ali na drugi način.
Koje je jelo obilježilo vaše djetinjstvo?
– Ceviche! To je jelo od autohtonih morskih jela iz Latinske Amerike. Sprema se od sirove ribe marinirane u sokovima citrusa. Možete ga napraviti i s kozicama, dagnjama, gotovo svim vrstama morskih plodova. Dodajemo mu sok od limete, korijander, rajčicu, luk, sol i papar, sok od školjki. Uistinu se možete igrati kad pripremate ceviche, vrlo je osvježavajuće ljetno jelo.
Kako biste opisali salvadorsku kuhinju?
– Kad bih morala upotrijebiti jednu riječ da bih je opisala, rekla bih latinoamerička, dodajemo različite začine i čilije, jedemo puno morskih plodova i svježe hrane. Rijetko jedemo meso, ali kada jedemo, uglavnom je na stolu lomo odrezak. Primijetila sam da Hrvati jako vole meso i često ga jedu, moj trbuh jedva podnosi toliko mesa! Ljudi iz El Salvadora jedu mnogo različitih stvari, ali navest ću samo nekoliko nama najdražih jela . Na primjer, pupusa. Mogli bismo reći da je to lepinja koja se uglavnom proizvodi od kukuruznog brašna, u njega dodate sir, grah, čak i svinjetinu, ovisno o tome što želite, može biti i vegetarijanski sa špinatom. Slično je kolumbijskoj i venecuelanskoj arepi. Vidjeti sir kako se topi jednostavno je neopisivo! Jedemo ga uz kisele krastavce i umak od rajčice. Također volimo i zelene banane, kad su zrele, tako su dobre! Tamala je također prilično popularna, to je tradicionalno mezoameričko jelo od kukuruznog tijesta, parenog u kukuruznoj ljusci ili listiću banane.
Zašto ste se odlučili upisati Kul IN?
– Jako mi se svidjela vaša prezentacija programa na web stranici i duljina trajanja programa mi je savršeno odgovarala. Istraživala, recenzije su bile izvrsne i odlučila sam da se želim specijalizirati u ovoj školi. Nikada prije nisam pohađala program ili tečaj kulinarstva, tako da nisam znala osnove. Vaš pristup kreće od osnova i nadograđuje na tom temelju – to je za mene dobro jer sam preskočila osnove i krenula odmah raditi.
Možete li podijeliti s nama svoje planove za budućnost?
– Ne znam koji su mi planovi još i ne volim ići utabanim stazama. No, vraćam se u Tasmaniju jer u rujnu započinjem s radom. Možda ću naći posao u restoranu s obzirom na to da više volim raditi u restoranu nego u cafeu. Također, razmišljam o otvaranju vlastitog malog poduzeća, to sam oduvijek željela, ali poduzetnici se moraju nositi s puno birokracije, za sve morate dobiti dozvole, papire.
Imate li kakav savjet za potencijalne polaznike?
– Ako zaista uložite trud, naučit ćete puno. Trebate imati strast prema svojoj profesiji, sve ovisi o vama, dajte 100% sebe jer ljudi koji rade u školi daju svojih 100% za vas!
Program: Kulinarstvo
Instagram: https://www.instagram.com/la_enana_feliz/