Kul IN: Kako izgleda tvoj kulinarski put nakon Kul IN-a?
Nakon Kul IN-a sam se vratio na otok Hvar, u Little Green Bay i tamo sam preuzeo kuhinju i bio šef kuhinje više godina. Preko zime sam išao na sezone u Austriju, a sad sam se preselio za stalno u Beč i radim u hotelu Imperial, gdje sam chef de partie saucier.
Kul IN: Kako održavaš dobru atmosferu unutar tima?
U Austriji je drugačiji sistem prema zaposlenicima, opuštenija je atmosfera i nije toliki pritisak, posla naravno ima, ali nadređeni se drugačije postavljaju. U takvoj je atmosferi odmah lakše raditi s ljudima, što je veliki plus. Tako da ne zahtijeva puno energije.
Kul IN: Kako si se prilagodio na rad u većem sustavu?
Sve je isto, opseg posla je malo veći, ali princip rada, hijerarhija i dužnosti i sve ostalo je isto. Što se jelovnika tiče, u Austriji imaju malo drugačiji princip. Baziraju se na tradicionalnoj hrani i 80% restorana ima dvije vrste jelovnika. Jedan je uvijek tradicionalniji, gdje se nalazi Tafelspitz, Wiener Schnitzel, itd. U hotelu gdje radim imaju 3 restorana. Jedan je tradicionalni, drugi meni je malo jači i treći se bori za Michelinovu zvjezdicu.
Kul IN: Kako izgleda tvoj tipičan dan?
Moj dan počinje oko 3 sata. Napravi se i pregleda popis što sve treba napraviti, ima li kakvih cateringa još dodatno na svakodnevne aktivnosti. Sve skupa nas ima oko 25 u kuhinji, dolazimo iz različitih zemalja, ali to nije nikakav problem jer svi volimo svoj posao, radimo za isti cilj i trudimo se biti što bolji. Nije komplicirano kada je dobro sve postavljeno i raspoređeno kako treba.Onda se kreće s pripremom jer servis počinje oko 5 sati. Podijelimo zadatke između tima. Ja sam u servisu brinem da sve prođe kako treba. Najviše volim kad je gost zadovoljan, kad kaže da mu je nešto stvarno bilo dobro. Najbolji kompliment mi je bio da je napravljeno kao što je njegova mama nekad pravila. Užurbano je do 11 sati nakon čega kreće čišćenje i nabavka.
Kul IN: Odakle crpiš inspiraciju za svakodnevni trud?
Motivacija je ključ. Ako voliš to raditi, motiviran si. Danas je kuhar dobro plaćen posao, to je isto važna stavka. Upoznaješ puno ljudi, svakodnevno treniraš komunikaciju. U kuhinji upoznaš više kultura, nacija, običaja, a to je veliki plus jer se jako puno može naučiti, saznati neke nove stvari – kao da putuješ, ali besplatno.
Kul IN: Kako si se navikao na život u Beču?
Živjeti u Beču je fenomenalno, raditi isto super. Ne možemo reći da se u Hrvatskoj živi loše, ali ovdje je ipak drugačija atmosfera i nisu toliko opterećeni politikom, pa je nekako odmah lakše. Dosta ljudi provodi vrijeme u parkovima, šetaju, što je veliki plus. Dosta ima društvenih aktivnosti koje su dobre za razmišljanje i za život.
Kul IN: Što bi izdvojio kao kvalitete dobrog voditelja kuhinje?
Moraš biti smiren i znati komunicirati s ljudima. Uvijek moraš biti ispred svojih kolega i uvijek moraš biti primjer – pokazati da radiš sve kao i ostali i da nema razlike što se tiče ljudi i pozicija. Postoji razlika između odgovornosti ali što se tiče rada apsolutno svi moraju biti jednaki.
Kul IN: Kakvi su ti planovi za budućnost?
Za sad je plan ostati u Beču, ovdje sam se pronašao i stvarno mi je lijepo, život mi je kvalitetniji. Volio bih otvoriti nešto svoje ovdje u Beču jednog dana.